Bruidsfotografie

Welke stijlen zijn er allemaal

Wanneer je over bruidsfotografie praat, dan zijn er eigenlijk een paar stijlen die het meest gewild zijn door toekomstige bruidsparen. Ik ga de meest gangbare hier bespreken en zo goed mogelijk proberen te omschrijven wat het precies betekent. Het allerbelangrijkste dat ik je mee kan geven wanneer je een fotograaf voor je bruiloft zoekt, is dat je de foto’s van de fotograaf mooi vindt en dat ze jou aanspreken. Let bij bruidsfotografie ook goed op dat de fotograaf er al ervaring mee heeft, zo weet je zeker dat ze weten hoe een bruiloft eraan toe gaat en dat ze de belangrijke momenten niet missen.

Journalistieke bruidsfotografie

De fotograaf legt hierbij de dag zoveel mogelijk vast op een ongedwongen manier. Er worden zeer weinig aanwijzingen gegeven (behalve misschien tijdens de fotoshoot) en alles wordt echt op een journalistieke manier vastgelegd. Dit betekent dat bij deze vorm van bruidsfotografie de fotograaf zoveel mogelijk overal bij zal zijn, oog voor detail heeft, belangrijke momenten aan ziet komen en weet te vangen én dat je uiteindelijk veel spontane en vooral echte foto’s van jullie grote dag zal ontvangen. De journalistieke bruidsfotograaf probeert dan ook zoveel mogelijk emoties van jullie en jullie dierbaren vast te leggen, zodat je later een prachtig aandenken hebt aan dat moment.

Melinda Hopstaken Bruidsfotografie

Fine art bruidsfotografie

Een fine art bruidsfotograaf vindt het heerlijk om close-ups te maken en te werken met prachtige plaatjes van bijzondere details. Denk aan details van de trouwjurk, het bruidskapsel, sieraden, manchetknopen, decoratie enz. De fine art fotograaf vertelt jullie verhaal graag op zijn/haar eigen manier met daarbij dan ook de eigen stijl die zeer herkenbaar is als zijn/haar werk. Ook houdt deze fotograaf ervan om net dat beetje extra in de nabewerking mee te nemen. Bij deze vorm van bruidsfotografie heeft de fotograaf vaak een lichte stijl van fotograferen en ook in de nabewerking worden foto’s nog eens wat lichter gemaakt om deze sfeer te benadrukken. Deze manier van bruidsfotografie kun je ook wel artistiek noemen en als bruidspaar moet je hier echt van houden. Heb je zelf niks met fotografie of kunst, dan is het heel goed mogelijk dat deze stijl je niet aanspreekt.

Melinda Hopstaken Bruidsfotografie

Traditionele trouwfotografie

Last but not least heb je altijd nog de traditionele bruidsfotograaf. Deze kan jullie precies vertellen waar en hoe jullie het beste op de foto staan. Bij deze manier van bruidsfotografie is de fotograaf vooral fan van geposeerde foto’s en geeft jullie daarbij dan ook heldere instructies. Er zullen bij deze vorm van fotografie wat minder spontane momenten en gebeurtenissen vastgelegd worden, want er wordt vooral gefocust op dé belangrijke momenten en de fotoshoot van het bruidspaar.

Welke vorm van bruidsfotografie zou ik zelf kiezen?

Zoals ik in het begin al zei is het ontzettend belangrijk dat de foto’s jou aanspreken. Ik ben zelf ook op zoek naar een fotograaf voor onze trouwdag en waar ik als eerste naar kijk is het portfolio. Natuurlijk zie je al meteen een aantal foto’s wanneer je op de website van de fotograaf terecht komt en als die foto’s mij niet aanspreken, dan houdt het voor mij al op. Nu ben ik natuurlijk wel extra kieskeurig wanneer het om bruidsfotografie gaat, maar ik denk wel dat het bij iedereen zo werkt. Waarom zou je verder kijken naar iemands portfolio, als de foto’s op de beginpagina je al niet aanspreken?

Anyway, ik kijk dus zelf naar de foto’s. Ik ga niet eerst kijken welke stijl de fotograaf zegt dat ie heeft, ik zie het zelf wel op de foto’s. Het enige dat ik dan belangrijk vind is of die stijl bij mij (ja ons, maar mijn vriend laat het aan mij over haha) past. Of ze het dan traditioneel, journalistiek of fine art bruidsfotografie noemen, dat interesseert me verder eigenlijk vrij weinig.

Een bruidsfotograaf kiezen is iets heel persoonlijks. Ik vind niet dat je deze moet kiezen vanwege de prijs of vanwege een naam. Ook is het belangrijk dat je een aantal bruidsfotografen met elkaar vergelijkt. Ga niet voor de eerste de beste, maar plan een paar kennismakingsgesprekken in en kijk met wie je de beste klik hebt!

Past mijn stijl bij jou?

Ik vind het zelf altijd lastig om mijn stijl te omschrijven, maar wat het beste in de buurt komt is: journalistieke bruidsfotografie met een vleugje fine art 😉